Ezen oldal lényege:

hogy újra megtanuljuk a természet növényeit, a körülöttünk lévő szereket a magunk hasznára fordítani, hiszen ezek már úgy is itt vannak. Éljünk a lehetőséggel. Ha csak néhány esetben elhagyod a szintetikus, készen kapható, életünket megkönnyítő vegyszereket, már sokat teszel a környezetedért, gyerekeidért.
Arról nem is beszélve, hogy büszke lehetsz magadra: tettél értük valamit :-)

Itt a tél!

Itt a tél!

2010. szeptember 8., szerda

Főzzünk be ketchupöt!

Elmúlt a nyár, de az izét eltehetjük paradicsomba rejtve.
Én a gyerekeimnek főzök ketchupöt, imádják. És jobb, mint a bolti.




Szóval kell kb. 4 kg-nyi pari,
negyed l almaecet (az a legjobb),
4 babérlevél,
pár szem bors,
néhány mustármag,
1 kiskanálnyi kömény - ezeket összeöntjük egy fazékban és felforraljuk. Leszűrjük.


A paradicsomot felaprítjuk - negyedeljük - és víz nélkül egy megfelelő méretű lábasban addig főzzük, míg a héja leválik. Szűrön átpaszírozzuk.
Fél kiló hagymát apróra vágok és megpárolom, összeöntöm az átpaszírozott paradicsommal, a fűszeres ecettel és újra felfőzöm.
Ízesítem kb. fél kilónyi cukorral, sóval és ecettel (ha szükséges még), sűrűre főzöm.
Kiforrázott üvegekben egész télen eláll. Ha nincs hideg spejzod, és a hűtőben sem akarod tárolni, akkor pici szalicillel tuti nem romlik meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése