Ezen oldal lényege:

hogy újra megtanuljuk a természet növényeit, a körülöttünk lévő szereket a magunk hasznára fordítani, hiszen ezek már úgy is itt vannak. Éljünk a lehetőséggel. Ha csak néhány esetben elhagyod a szintetikus, készen kapható, életünket megkönnyítő vegyszereket, már sokat teszel a környezetedért, gyerekeidért.
Arról nem is beszélve, hogy büszke lehetsz magadra: tettél értük valamit :-)

Itt a tél!

Itt a tél!

2010. december 30., csütörtök

Húsos pite receptje, pótlólag!

A már leírt vajas tésztához íme egy jó kis recept, amit még a húsutáló lányom is megeszik:

1 kg darált húsi (csirkéből a legfinomabb, v. pulykából)
2 db leveskocka  1/2 l vízben felfőzve (zöldség-, csirke-, tyúkhús kocka)
3 közepes fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1-2 kiskanál liszt
petrezselyem (elhagyható)
só, bors, pici olaj
1 tojás a megkenéshez.

Ez a recept az eredetihez képest átalakításokon ment keresztül, mert nekünk így lett ízletesebb. A későbbiekben Te magad is kitapasztalhatod a saját ízlésednek megfelelő arányokat, nekünk a fenti vált be!

A pici olajon üvegesre párolom az apróra vágott hagymát, bele teszem a zúzott fokhagymát is, ebbe beleforgatom a darált husit, sózom, borsozom. A fél liter vízben felfőzött leveskockát is (bár én már csak hozzádobom a húsihoz, és erre öntök fél liter vizet :-)) hozzáöntöm és jól összefőzöm. Pár perc alatt megpuhul a husi, kb. 2 kiskanálnyi liszttel - amit kevés vízzel csomómentesre kikeverek - behabarom, hogy jó sűrű legyen a szaftja. Ekkor félrehúzom a tűzről és elkészítem a vajas tésztát.
Ennek a tésztának a kétharmadával kell kibélelni egy közepes méretű tepsit úgy, hogy a széleit is fedje a tészta, vagyis legyen pereme. Ebbe terítem a husis ragut, szórok a tetejére petrezselymet (már ha van), és ráterítem a maradék tésztát, amit kb. ekkorára kinyújtottam. A széleit összecsipkedem a tésztának az illeszkedésnél, és megkenem felvert tojással, valamint megszurkálom, hogy a keletkező gőztől ne repedjen szét a tészta. 

220 fokos sütőben kb. 50 perc alatt megsül. A tészta ropogós a ragu nagyon finom, a kettő együtt pedig....hmmm!
Jó étvágyat hozzá!

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése