Ezen oldal lényege:

hogy újra megtanuljuk a természet növényeit, a körülöttünk lévő szereket a magunk hasznára fordítani, hiszen ezek már úgy is itt vannak. Éljünk a lehetőséggel. Ha csak néhány esetben elhagyod a szintetikus, készen kapható, életünket megkönnyítő vegyszereket, már sokat teszel a környezetedért, gyerekeidért.
Arról nem is beszélve, hogy büszke lehetsz magadra: tettél értük valamit :-)

Itt a tél!

Itt a tél!

2010. december 30., csütörtök

Kenyeret sötöttem!

Maimoni blogját nagyon szeretem, és nála láttam Anna-Mária egyszerű és nagyszerű receptjét Erdélyből, és mivel régóta piszkálja a fantáziám a kovásszal készült kenyér, hát kipróbáltam! Gyerekek, olyan fantasztikus kenyeret sütöttem, hogy büszke vagyok magamra (no meg hálás ezért a receptért)! Mindent úgy csináltam, ahogy Anna-Mária, (kivéve, hogy én csak 1 kg  sima lisztet használtam és a kovászt Maimoni leírása alapján készítettem) és már 4 napja ugyanazt a kenyeret esszük, és még mindig friss!
A kovászt (az elsőt) még élesztővel készítettem, Maimonitól másoltam ennek mikéntjét:
"Először kovászt készítettem 6-7 gramm élesztőből, 1,5 dl langyos vízzel, 10 dkg liszttel. Az élesztőgombák elszaporodásához a 25-30 fokos környezet a legmegfelelőbb, ezért a kovászt összekevertem és állni hagytam néhány órán át, meleg helyen, letakarva. Azóta már elmélyültem a szakirodalomban, és a következőket olvastam: a kovász érési ideje akkor optimális, ha sütemények készítéséhez 3-4, búzakenyerekhez 6-8, rozskenyerekhez 16-20 órán át pihentetjük". 
Nagyon örülök, mert az eddigi kenyérpróbáim nem voltak valami sikeresek. Viszont elfelejtettem a következő kenyérhez kovászt eltenni a tésztából. Kipróbálom majd azt a kovászreceptet, amit az ottani bejegyzéseknél olvastam az egyik olvasótól: liszt és víz, semmi élesztő! Nagyon izgi :-)
Ja, és egy nagy kerek jénai tálban sütöttem - ezt is Maimoninál olvastam, - és ha kiolajozom a formát, nem fog beleragadni a kenyér!

Próbáljátok ki Ti is, a dagasztás nem nagy munka, a pihentetés ami időigényes, de megéri, hogy utána napokig finom adalékmentes kenyered legyen!
Képet is fogok feltenni a kenyérkémről, amint sikerül visszaszereznem a fényképezőt, mert kölcsönbe ment :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése