Ezen oldal lényege:

hogy újra megtanuljuk a természet növényeit, a körülöttünk lévő szereket a magunk hasznára fordítani, hiszen ezek már úgy is itt vannak. Éljünk a lehetőséggel. Ha csak néhány esetben elhagyod a szintetikus, készen kapható, életünket megkönnyítő vegyszereket, már sokat teszel a környezetedért, gyerekeidért.
Arról nem is beszélve, hogy büszke lehetsz magadra: tettél értük valamit :-)

Itt a tél!

Itt a tél!

2010. október 12., kedd

Őszi "betakarítás"

Jön a hideg! Egyre jobban, a kertben bizony volt egy kis talaj menti fagy az éjjel. Még jó, hogy múlt héten behoztam az üvegezett teraszra a szobanövényeimet. Tavasztól őszig kint tartom őket a félárnyékos, szélvédett kertemben. Október elején hozom be őket, ennek köszönhetően fog virágozni a karácsonyi kaktusz. A hibiszkuszom újfent virágzásnak indult a védett terasz melegében. A virágját - ha már hervad - leszedem, megszárítom. Nagyon jó lesz a teakeverékembe, szép vöröses színű lesz tőle. Még gyűjtök zsályát, levágom a citromfüvet, ezeket is megszárítom, még jó melegen süt a nap megszáradnak a teraszon. Lassan lehet gyűjteni a csipkebogyót, galagonyát. Ezek mind a teakeverékembe kellenek. 
A citromfű nyugtató hatású, a zsálya fertőtlenítő hatása miatt jól jön a köhögéses, hurutos időkben. A csipkebogyóról mindenki tudja, hogy tele van C-vitaminnal, na az is jó lesz. A galagonya is nyugtat, ill. görcsoldó hatású. Menta is terem nálam, nagyon finom lesz a tea tőle (de folyamatosan nem, csak néha használom, pici babának pedig nem adható, izgató hatása miatt)

Szóval most gyűjtögetek, raktározok. Élvezem a kertem, még utoljára lenyírom a füvet. Alma sajnos nem termett az idén, de a körtét leszedtük. Behordtam a kaspókat, cserepeket, amiket idén időhiány miatt nem töltöttem tele növényekkel :-).
A teakeverékemről külön fogok írni, és folyamatosan igyekszem felsorolni, hogy mi mire jó. Rakok fel képeket is a növényekről.

CITROMFŰ

MENTA

SZÁRADOZNAK!

3 megjegyzés:

  1. Ancsika, nagyon örülök a bejegyzéseidnek, annyira hasznosak! Na és milyen szuper lehet egy saját kertben tenni-venni, és élvezni a gyümölcsét (vagy gyógynövényét;))
    Szép napot, köszi!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen a bejegyzéseiteket, én is figyellek Titeket! :-D

    VálaszTörlés